Knesmerter

 

 

Har du smerter i kneet?

 

Generelt om smerter i kneet

Det er mange årsaker til knesmerter og kne plager. En av disse er problematikk rundt menisken. Symptomer på menisk relaterte kneproblemer kan være låsninger i kneet. Dette kan undersøkes med forskjellige tester. Fremre korsbånd er en stabilisator i kneet som gjør at kneet ikke overtrekkes. Problematikk knyttet til fremre korsbånd kjennes gjerne som at kneet oppleves ustabilt og kommer som oftest av en akutt skade som har oppstått i en aktivitets relatert situasjon.

Dette kan testes for hos Hopstock Helse. Smerter i kneet kan også komme av noe som heter artrose som er slitasje av strukturer i kneleddet. Dette føles som smerter inne i kneet særlig under og etter belastning og redusert bevegelighet. Dette kan behandles med oppfølgning inne treningsterapi og benk behandling for sår muskulatur.

Smerte nedenfor kneskålen

Smerter nedenfor kneeskålen (også kalt jumper’s knee) kan være en- eller toside. I praksis ses det at tilstanden ofte har uviklet seg over tid, og gradvis blitt verre. Ved denne tilstanden er senen mellom kneskålen og det store leggbenet påvirket. Utøvere i idretter som håndball, fotball, friidrett, høydehopp og basketball er spesielt utsatt. Tilstanden er vanligere hos menn enn kvinner.

Smertene viser seg ofte ved belastning av kneet i bøyd stilling. Trappegang, hopping og reise seg fra sittende er ofte smertefullt. Ved en klinisk undersøkelse klager pasienten over smerte på fremsiden av kneet som provoseres av aktiviteter som hopp, raske retningsforandringer, deakselarasjon og knebøy. Patellarsenen er også distinkt øm ved palpasjon rett nedenfor kneskålen. Behandling kan innebæe strukturell gjenopptrening med regulering av intensistet og belastning. Tung langsom styrketrening kombinert med trykkbølge eller dry needling er en av behandlingsmetodene for dette. Trykkbølge eller dry needling bidrar til en økt aktivisering av vevet i en startperiode og kan være gunstig.

  Smerter på utsiden av kneet

  Løperkne forkommer ofte i idretter som innebærer mye bøy og strekk av kneet. Syklister er utsatt. Det er heller ikke uvanlig blant håndballspillere, fotballspillere og skiløpere. På utsiden av hoften ligger en sterk tykk senestruktur som heter tractus iliotibialis. Denne fester seg på utsiden av kneet.

  Det finnes flere teorien, en av de er at båndet skaper en gnisning når kneet bøyes og strekkes for ofte, uten tilstrekkelig med hvile. Det har tidligere vært antatt at denne gnisningen kan føre til en betennelse i en slimpose. 

   

  Smerter på innsiden av kneet

  Smerte på innsiden av kneet er i mange situasjoner i sammenheng med belastning som å stå, gå, løpe eller andre aktiviteter som sykling og ski. Dette skyldes plassering på kneet i forhold til fot og hofte. Symptomer på dette er smerter på innsiden av kneet som kan stråle nedover.

  Behandlingen av dette er manuell behandling på benk for å roe ned irritasjonbetennelse som produseres på senefestet til muskulaturen på innsiden av kneet. Behandling for at ikke symptomsmerten skal komme tilbake er en justering på gå, stå og løps analyse hvor vi bruker film til å kartlegge problematikken og videre gjøre justeringer i forhold til disse.