Korsryggsmerter

Vondt i korsryggen? 

Årsaker

Det er veldig mange årsaker til smerter i ryggen, ofte har det en sammenheng med at man har gjort noe for mye, som for eksempel sitte, gå, stå eller ligge. Når man sitter for lenge kommer vekten på ryggen istedenfor når man er oppreist og vekten går ned i beina.

Utfordringen med lite variasjon og for mye av samme type aktivitet/statisk posisjon er at muskulaturen blir veldig sliten. Kroppen orker ikke holde god holdning og man ender opp gradvis i for stor svai i korsryggen.

Dette gjør at ryggvirvlene helt nederst blir klemt sammen og legger trykk på nervene som går langs ryggsøylen. Dette gir smerte i korsrygg i starten. Derretter kan det til og med gå ned i setemuskulaturen og til slutt  i beina. Behandling av dette er full spesifikk undersøkelse av ditt problem. Behandling av smerte, så veiledning for at smerten ikke skal komme tilbake.

Gange

Andre årsaker til korsryggsmerter er at man beveger seg på en måte som gir smerte forskjellige steder i ryggen. Dette kan komme av at man går på en måte som ikke er optimal for korsryggen. Ved å ta en ganganalyse vil man kunne oppdage problemet og løse det kun ved å justere måten man beveger seg på.

Prolaps

Prolaps betyr at det blir klem mellom benstrukturen i ryggsøylen slik at nerverøttene som går ut fra ryggsøylen får klem på seg av vesken som er mellom benstrukturen i ryggen. Dette kan medføre at nerven til en viss grad mister sin funksjon og man får problemer ut i bena, hvis det er i nakken får man problemer ut i armene.

Det går ikke an å behandle bort en prolaps, men man kan gjøre behandling i form av justering, slik at trykket blir mindre på nerven ved å justere bekkenposisjonen og eller hodeposisjonen som gjør at prolapsen trekker seg tilbake raskest mulig og for å forebygge slik at dette ikke skjer igjen.