Trening og reduserte smerter

Smerter er noe alle mennesker opplever i forskjellig grad i løpet av livet. Det kan være akutte smerter etter traumer eller skader, eller det kan være kroniske smerter på grunn av sykdom, lidelser eller til og med ukjente årsaker. Den absolutt beste medisinen mot smerter er ofte trening og fysisk aktivitet sammen med et godt kosthold, både fordi det er effektivt, men også fordi det ikke fører med seg bivirkninger og avhengighet som legemidler ofte gjør. Smerte er en sensorisk opplevelse som oppfattes forskjellig mellom individer. Smerteterskel defineres som den laveste intensiteten av en stimulus som oppfattes som smertefull, og smertetoleranse defineres som hvor mye av en smertefull stimulus som kan tolereres. Trening og fysisk aktivitet hever både smerteterskel og smertetoleranse.

Trening fører også til utskillelse av endorfiner i blodet, som også er kjent som «lykkehormoner». Denne effekten er akkurat den samme som mange smertestillende legemidler har, og det fører til at smerten blir «ignorert». Trening kan også føre meg seg noen adaptasjoner i nervesystemet, som for eksempel økt aktivitet i ikke-smerteledende sensoriske fibre, som igjen vil føre til mindre smerter. Samtidig har trening og fysisk aktivitet en rekke andre effekter som sekundært fører til mindre smerte. Vektnedgang, bedre søvn, mindre inflammasjon og mindre stress er generelle effekter av trening som igjen kan føre til mindre smerter.

Den vanligste formen for smerte i Norge er muskelsmerter, og da spesielt i rygg, skuldre og nakke. Disse smertene oppstår ofte på grunn av små spenninger i muskulaturen. Trening fører til et bedre aktivitetsmønster i nervesystemet. Det vil si at nervesystemet blir flinkere til å skru på bryteren og aktivere musklene når de faktisk skal brukes, samtidig som bryteren skrues helt av og musklene slapper av når de ikke skal brukes. En annen teori er at trening bryter ned «gammel» og slitt muskulatur og bygger opp «ny» og frisk muskulatur med mindre smerter.

 

Ønsker du hjelp til å angripe smertene dine med riktig trening?

– Treningsveileder Jonas Thy, Hopstock Helse

 

Les mer om Jonas og treningsterapi her!

 

 

Referanser

Anshel MH, Russell KG. Effect of aerobic and strength training on pain tolerance, pain appraisal and mood of unfit males as a function of pain location. J Sports Sci, 1994; 12: 535-47.

O’Connor PJ, Cook DB. Exercise and pain. The neurobiology, measurement, and laboratory study of pain in relation to exercise in humans. Exerc Sports Sci Rev, 1999; 27: 119-66.

Thoren P, Floras JS, Hoffman P, Seals DR. Endorphins and exercise. Physiological mechanisms and clinical implications. Med Sci Sports Exerc, 1990; 22: 417-28.

 

 

 

Rabattkoden for treningsveiledning varer ut uke 44

[grwebform url=»https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=hJn35&webforms_id=13697603″ css=»on» center=»off» center_margin=»200″/]