Vondt i kneet?
Kneleddet består av 3 ben: lårbenet (femur), kneskålen (patella) og skinnebenet (tibia). Våre knær blir konstant belastet når vi står, går og ikke minst løper og hopper. Kneet er derfor utstyrt med leddbånd på sidene, foran og bak for å stabilisere og beskytte bevegelsen i leddet. Kneet har også to bruskputer som fungerer som støtdempere, disse kalles menisker. Menisken på innersiden av kneet heter mediale menisk og ytre heter laterale menisk. Vi er avhengig av at disse er støtputene er intakt for å kunne belaste knærne uten å påføre kneet slitasje.
Mange har kanskje hørt om skade på menisken, og forbinder dette med operasjon. Dette varierer, da det finnes mange ulike alvorlighetsgrader. En meniskskade oppstår ofte under aktivitet hvor kneet får en vridning samtidig som foten står godt plantet igjen på bakken. Dette kalles en akutt meniskskade. Her vil det ofte ha skjedd en avrivning av deler av menisken i den ene støtputen. Smerter vil som regel oppstå med det samme og hevelser vil oppstå i løpet av de neste 24 timene. Dette behandles gjerne med operasjon hvis personen er ung og/eller veldig aktiv. Dette gjøres som regel ved en kikkehullsoperasjon, på fagspråk kalt artroskopi, hvor de fjerner en liten del av menisken for raskt å kunne returnere til idrett.
Postoperativt anbefales det på det sterkeste å rådføre seg med en fysioterapeut for riktig og effektiv rehabilitering. Skade på menisken kan også skje over tid. Dette er degenerative forandringer over tid som skjer i takt med endring i kroppen. Tidligere ble alle meniskskader behandlet med operasjon, men nyere forskning tilsier at man i flere tilfeller heller anbefaler alternativ behandling i form av trening. Alvorlighetsgraden er selvfølgelig den bestemmende faktoren her. Det er også viktig at gjenopptreningsforløpet tilpasses individuelt. Her tar man hensyn til symptomene (grad av smerter og eventuelle bevegelsesinnskrenkelser) og fysiske form før skaden eller smertene oppstod.
Smertene blir ofte beskrevet som stikkende smerter dypt i kneet, i det man belaster kneet, ofte på innsiden av kneet langs leddlinjen. Diagnosen kan ofte settes gjennom samtale mellom fysioterapeut og pasient, hvor man går igjennom hvordan skaden oppstod, samt gjennom en rekke passive og aktive funksjonstester der man kan utdifferensiere gjennom smertens lokasjon og graden av skaden. Skulle man etter tester fortsatt være usikker på diagnosen eller alvorlighetsgraden kan MR være nyttig.
Etter en meniskskade vil kneet være vondt å belaste. Den første perioden anbefales det derfor at man begrenser belastning. Dette påvirker ofte bevegeligheten og stabiliteten i kneet. I starten av rehabiliteringsfasen vil man derfor fokusere på å opprettholde eller bedre bevegelse uten direkte belastning av menisken. Balansetrening og styrketrening vil etter første periode bli essensielt for retur til daglige aktiviteter og idrett uten smerte.
På Hopstock Helse har vi dyktige terapeuter med bred erfaring, som står klare for å hjelpe og veilede deg til rask og effektiv rehabilitering om du skulle kjenne lignende symptomer. Dette for at du skal komme deg raskt tilbake til daglige gjøremål og aktivitet etter skade på menisk.
Rabattkoden for kneundersøkelse
[grwebform url=»https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=hJn35&webforms_id=13697603″ css=»on» center=»off» center_margin=»200″/]